Ми всі любимо сир. Від чудової піци до пасти, начинка з тертого сиру завжди доставляє задоволення нашим смаковим рецепторам. Але скільки ви готові заплатити за скибочок улюбленого сиру? Згідно із останніми новинами з сонячної провінції Астурія в Іспанії, блакитний сир з пліснявою від місцевого виробника було продано за ціною €30 000, встановивши історичний рекорд. Цей сир вразив всіх не тільки вартістю, але й смаковими якостями.
Як повідомляється, блакитний сир Кабралес у виді сирного колеса вагою 2,2 кг від виробника, було продано на аукціоні за рекордну суму грошей в рамках місцевого фестивалю сиру, котрий щорічно проводиться в Князівстві Астурія.
Виробником рекордного шматочку сиру є Гільєрмо Пендас, власник сімейної фабрики в Лос-Пуертосі. Згідно з інтерв’ю, яке пан Гільєрмо дав інформаційним агенціям, він завжди знав, що робить добрий сир, але також знав, що перемогти у фестивалі дуже складно. Цікаво й інше: виробничий цикл сиру-рекордсмену розписаний на мінімум 8 місяців, протягом котрих він постійно знаходиться в спеціальній печері на висоті 1 400 метрів над рівнем моря при температурі 7°C, де він дозріває та досягає необхідної смакової кондиції.
Найдорожчий сир в світі купив Айван Суарес, власник ресторану в муніципалітеті Ов’єдо в провінції Астурія. Цей самий ресторан на фестивалі 2019 року купив інший сир, також відмічений званням найдорожчого сиру в світі, і також віднесеного до типу блакитного сиру з пліснявою.
Згідно з Книгою рекордів Гіннесу, сир Кабралес – це напівтвердий блакитний сир із дуже різким смаком, котрий виробляють ремісничі фермери в Астурії, Іспанія. На думку експертів, його зазвичай виготовляють з сирого коров’ячого молока, змішаного з козячим або овечим молоком, витриманим протягом декількох місяців в вапняковій печері. Місцева температура, вологість та активність мікроорганізмів надають цьому сиру гострий та пікантний смак.